גודל טקסט:
שינוי צבעי האתר:
מקשי קיצור
S - עבור לתוכן העמוד
1 - עמוד הבית
4 - חיפוש
הצהרת נגישות
1931-1935

1931-1935

בעקבות כיבוש מנצ'וריה ב-1931 אחרי תקרית מוקדן, יפן יזמה מספר צעדים לחיזוק השליטה הפוליטית והכלכלית באזור. היו למדיניות החדשה שתי מטרות: ראשית, לחסל את ההשפעות הסובייטיות במנצ'וריה ולשלוט במסילת מזרח סין; שנית, להשתלט על עסקים סינים, רוסים, יהודים ומערביים, או לפחות לשלשל לכיסה של הממשלה היפנית רווחים נאים מהם. המשמעות היתה סופם של עסקים יהודים רבים.

ב-1931 יוצא לאור העיתון הרוויזיוניסטי "הדגל" בראשות העורך אלכסנדר י. גורוביץ'. הרעיונות של מנהיגיה הצעירים של תנועת בית"ר מובאים בו ומתפשטים במהירות: כתבות מוקדשות ליישוב היהודי בארץ ישראל, הגלות, חדשות הקהילה היהודית הבינלאומית וכן מופיעים בו מאמריהם של ציונים מבילים כמו ז'בוטינסקי, אושיסקין ושכטמן.

גורוביץ' נותר בתפקיד העורך עד לעזיבתו את חרבין באביב 1941. את מקומו תופס שמואל א. קליין, שעורך את העיתון במשך שנה עד סגירתו על-ידי היפנים באביב 1942.

 

1933

בחורף 1933/4 מפיצה תנועת בית"ר העולמית עצומה הקוראת לממשלה הבריטית לעמוד בהבטחותיה בעקבות הצהרת בלפור ומנדט חבר הלאומים, בדרך להקמת מדינה יהודית בפלשתינה.

חברי תנועת בית"ר בחרבין להוטים לעזור ובני נוער מבקרים בבתי היהודים בעיר, מפצירים בהם לחתום. נדרשים מאות עותקים של העצומה בשפה האנגלית ודפים חלקים לחתימות באופן מיידי, אך אין מימון להדפיסם. נחושים בצדקותם, הבעיה נפתרה מהר יחסית- בני הנוער העתיקו את הטקסט בכתב ידם, במשנה זהירות כדי שלא לצבור שגיאות כתיב, אך הפעולה ארכה זמן רב שכן אנגלית היתה שפה זרה לרובם.

גם כאן הם מצאו פתרון פשוט- תלמידי בית הספר שכנעו את המורה לאנגלית לשחררם משאר מטלותיהם כדי לאפשר להם יצירת אלפי עצומות שיהיו מוכנות בזמן.

באותה שנה היגרו כמה קבוצות של חברי בית"ר לפלשתינה (1933-1937).